Android Hangi Verileri Otomatik Yedekler veya Yedeklemez?

Android telefon veya tabletteki verilerin çoğu Google tarafından otomatik olarak yedeklenme yapılmaktadır. Ancak, sizin için ne kaydediliyor veya kendiniz için ne kaydetmek istiyorsunuz?

Verilerin otomatik olarak nasıl yedeklendiğini ve nelerin yedeklendiğini bilmek gerekir. Böylece verilerinizin güvenli olup olmadığını bilebilir veya kendi uygulamalarınızın verilerini yedeklemek için bir şeyler yapabilirsiniz.

Google Otomatik Olarak Neleri Yedekler?

Google’ın, Android Yedekleme Hizmeti olarak adlandırılan ve Android’de yerleşik bir hizmeti var. Varsayılan olarak, bu hizmet önem verdiğiniz çoğu veri türünü yedekler ve web üzerinden de erişebileceğiniz uygun Google hizmetiyle ilişkilendirir. Senkronizasyon ayarlarınızı Ayarlar > Hesaplar > Google’a giderek Gmail adresinizi seçerek görebilirsiniz.

Kişiler, ekran görüntüsü, e-posta, dokümanlar ve takvimler: Android kişileriniz online Google kişilerinizle senkronize edilir (bu kişilere Gmail’den veya ayrılmış Google Kişiler sayfasından erişebilirsiniz), e-postalarınız Gmail hesabınızda güvenle depolanır ve takvim etkinlikleri Google Takvim ile senkronize edilir.

Bazı sistem ayarları: Android, bazı sistem ayarlarını da senkronize eder. Örneğin, Android mağazaları Wi-Fi ağlar için kaydedilmiş parolaları depolar ve kullandığınız her Android cihazda bunları alır. Parlaklık ve zaman aşımı süresi gibi ekran ayarlarını da yedekler.

Chrome tarayıcı verileri: Chrome tarayıcısını kullanırsanız, yer işaretleriniz Chrome senkronizasyon hesabınızla senkronize edilir.

Hangouts sohbet kayıtları: Hangouts sohbet günlükleri, Gmail’de sohbet günlüğünü devre dışı bırakmadığınızı varsayarak Gmail hesabınızda saklanır.

Uygulamalar ve diğer satın alınan içerikler: Satın aldığınız (veya yüklediğiniz) tüm uygulamalar Google hesabınızla bağlantılıdır. Yeni bir Android cihazı kurduğunuzda (veya Android cihazınızı fabrika varsayılan ayarlarına sıfırladıktan sonra hesabınızı girerseniz) Android, daha önce yüklediğiniz uygulamaları otomatik olarak indirip yüklemeyi teklif eder. Ayrıca daha önce Play Store’da yüklediğiniz uygulamaları görüntüleyebilirsiniz, böylece hangi uygulamaları kullandığınız (veya satın alındığını) unutmazsınız. Google Play’den satın aldığınız diğer içerikler de Google hesabınıza bağlıdır.

Bazı üçüncü taraf uygulama verileri: Üçüncü taraf uygulamalar her zaman olmasa da, genellikle verilerini web hizmetleri ile senkronize eder. Sizin için önemli olan verileri içeren bir uygulamanız varsa, silmeden veya telefonunuzdan kaldırmadan önce çevrimiçi olarak veri senkronize edilip edilmediğini kontrol ettiğinizden emin olun.

Akıllı kilit parola verileri: Bilgisayarlarınızda Chrome’u kullanıyorsanız ve şifreler için akıllı kilitleme özelliğini etkinleştirdiyseniz, kaydedilen şifreler yalnızca mobil cihazlardaki Chrome’da değil bazı uygulamalarda da senkronize edilecektir.

Fotoğraflar: Google Fotoğraflar’ı kullanırsanız, fotoğraflarınızı Google’ın sunucularına da geri yükleyebilirsiniz. Bu listedeki diğerlerinin çoğundan farklı olarak, bu özellik, gerçekleşmeden önce etkinleştirilmelidir.

Google Otomatik Olarak Neleri Yedeklemez?

Artık Google’ın otomatik olarak neleri yedeklediğini gördük, şimdi neleri yedeklemiyor onlara bir göz atalım.

SMS mesajları: Android varsayılan olarak mesajlarınızı yedeklemez. Mesajların bir kopyasını almak sizin için önemliyse, kısa mesajlarınızı Gmail hesabınıza yedekleyebilirsiniz.

Google Authenticator verileri: Güvenlik nedenleriyle, Google, Google Authenticator kodlarınızı çevrimiçi olarak senkronize etmez. Android cihazınızı silerseniz, iki faktörlü kimlik doğrulama yapmayı kaybedersiniz. SMS veya bir kimlik doğrulama kodu ile kimlik doğrulama yapabilir ve daha sonra yeni Google Authenticator kodlarıyla yeni bir cihaz ayarlayabilirsiniz.

Özel ayarlar, Bluetooth eşleştirme ve güvenlik verileri: Yeni bir telefon kurduğunuzda veya fabrika tarafından sıfırlandığınızda, tüm Bluetooth aksesuarlarınızı onarmanız, belirli ayarları kurmanız, ekran parolalarını ve parmak izlerini kilitleme gibi tüm güvenlik verilerinizi yeniden girmeniz gerekir.

Telefonunuzu sıfırlamadan veya satmadan önce, bunları istediğiniz gibi el ile yedeklediğinizden emin olun.


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir