Li-Fi‘nin ortaya çıkması ile Wi-Fi’nin ortadan kalkacağını iddia edenler çok oldu ve olacaktır da. Li-Fi her ne kadar çok hızlı bir bağlantı sağlasa da, eksik yönleri elbette var. Gelin birlikte Li-Fi’yi inceleyelim ve Wi-Fi’ye göre kıyaslayalım. Elbette birbirlerine karşı avantajlı yönleri vardır.
Visible Light Communications (Görünür Işık İletişimi) teknolojisi Li-Fi, saniyede 224 gigabit hızı ile Wi-Fi’nin tozunu atsa da, Li-Fi’nin görünür ışığı özel olarak kullanması bir toplu alımını durdurabilir.
Li-Fi sinyalleri duvarlardan geçemez, bu nedenle tam bağlantıdan faydalanabilmek için yetenekli LED ampullerin evin her yerine yerleştirilmesi gerekecektir. Ayrıca, Li-Fi, ampulün bağlantıyı sağlaması için her zaman açık olmasını ve bu da ışığın gün boyunca açık olmasını gerektirir. Wi-Fi’de böyle bir durum var mı? Tabi ki yok.
Buna ek olarak, ampul eksikliğinin olması, İnternet’in de eksik olacağı anlamına gelmektedir. Özellikle kamuya açık Wi-Fi şebekeleri söz konusu olduğunda, Li-Fi bu ortamda çuvallayacaktır.
Önceki günlerde yapılan bir açıklamada, standart Wi-Fi’nin bir uzantısı geliyor ve buna Wi-Fi HaLow deniyor.
Bu yeni proje, daha az güç kullanırken bağlantı çeşitliliğini ikiye katladığını iddia ediyor. Bu nedenle, Wi-Fi HaLow’un, akıllı saatler, akıllı telefonlar gibi pille çalışan cihazlar için mükemmel olduğu ve sensör ve akıllı uygulamalar gibi Things cihazlarının İnternet’e katkıda bulunduğu söyleniyor.
Fakat hepsi iç karartıcı değil! Li-Fi, etkileyici hızlarından dolayı, birbirlerine bağlanabilen daha fazla cihazla daha yüksek seviyelere transfer edilen verilerle, İnternet’te çok büyük bir etki yaratabilir.
Dahası, Li-Fi, daha kısa mesafede Wi-Fi’den daha güvenlidir ve bir yüzeyden yansıyan gömülü ışık huzmelerinin saniyede 70 megabite ulaşabildiği bildirilmektedir.
Kısacası Li-Fi, ışığın yayılmasını etkilemeyen herhangi bir ortamda en iyi bağlantı sistemidir. Ya da, her yerden bağlantı sağlamak için ışığın homojen yayılmasını sağlayacak bir yerleşimin olması gerekir. Bunun dışında her zaman Wi-Fi en iyi bağlantı sistemi olacaktır.
Kim Li-Fi’ye yatırım yapıyor?
Kasım 2014’te Li-Fi öncülerinden pureLiFi, Fransız aydınlatma şirketi Lucibel ile Li-Fi özellikli ürünleri piyasaya sürdü.
pureLiFi’nin piyasada şu anda iki ürünü var: Bir LED ışık fikstürüne bağlamak için Li-Flame Ceiling Unit ve USB aracılığıyla bir cihaza bağlanan Li-Flame Desktop Unit, cihazda ışık ve bağlantı sağlamayı amaçlıyor.
Li-Fi’nin İnternet’e entegrasyonu işletmeler için çok zengin fırsatlar sağlayacaktır. Örneğin, mağaza sahipleri, verileri birden fazla müşterinin telefonuna hızlı, güvenli ve uzaktan iletebilirler.
Geçen yıl Li-Fi’nin BAE merkezli telekomünikasyon sağlayıcısı du ve Zero1 tarafından Dubai’de test edildiği bildirildi. Du, bir Li-Fi bağlantısı üzerinden İnternet, ses ve video akışını başarılı bir şekilde sağladığını iddia etti.